Skip to main content

Nya icke-invasiva mått på idrottshjärtats funktion undersökt med MR i arbete

Slutredovisning

Under fysiskt arbete kan idrottshjärtat leverera stora volymer blod till den arbetande kroppen. Dessa volymer är långt över vad en otränad persons hjärta kan pumpa. Vi vet att idrottshjärtat anpassar sig till träning genom att bli större, men enbart storleken kan inte förklara den enorma kapaciteten. Tidigare studier som använt sig av traditionella mått på hjärtfunktion har inte kunnat förklara fenomenet. En begränsning i dessa studier är att man undersökt hjärtat i vila, när det är under arbete som idrottshjärtat skiljer sig från det otränade.



Våra preliminära resultat visar att när idrottshjärtat arbetar ökar volymen på kammaren mer än volymen på förmaket ökar. Denna förändring i det geometriska förhållandet mellan kammare och förmak innebär att när hjärtat ska fyllas har det hjälp från en hydraulisk kraft. Ju bättre ett hjärta kan fyllas, desto mer blod kan det pumpa ut. Nästa steg i denna studie är att jämföra idrottshjärtat med otränade hjärtan i arbete för att se om denna anpassning är unik för det vältränade hjärtat.



Våra studier har också visat att när idrottshjärtat arbetar på låg- till medelintensiv belastning ökar hjärtats effektivitet, vilket ger oss ytterligare ledtrådar till hur ett idrottshjärta kan pumpa stora volymer blod.



Sammanfattningsvis kommer resultaten bidra till ökad förståelse för mekanismerna bakom idrottshjärtats förmåga att fylla och tömma stora blodvolymer och visar hur uthållighetsträning påverkar män och kvinnor i åldrarna 20-65 år.

Publikationer

Artiklar i referee-granskade tidskrifter: Katarina Steding-Ehrenborg, Erik Hedstrom, Marcus Carlsson, Elira Maksuti, Michael Broome, Martin Ugander, Martin Magnusson, J. Gustav Smith and Håkan Arheden. J Appl Physiol 130: 993–1000, 2021.