I takt med att diskussionerna kring idrotts- och friluftslivets rumsliga förutsättningar har intensifierats, har det blivit tydligt att många av dagens anläggningar vuxit fram utan tillräcklig hänsyn till hur deras design påverkar upplevelsen för användarna. Det saknas ofta ett helhetsperspektiv på hur anläggningarna relaterar till både omgivningen och de aktiviteter som utövas där. Genom antologin vill vi belysa vikten av evidensbaserad kunskap för att säkerställa att anläggningarna kan möta behovet av trygghet.
Gestaltningens betydelse för trygghet
Antologin kommer särskilt fokusera på hur trygghetsaspekter kan integreras i anläggningarnas gestaltning och utformning. Genom att samla insikter från forskning, praktiska exempel och expertutlåtanden, ska antologin erbjuda konkreta verktyg för hur idrotts- och friluftsanläggningar kan designas för att stödja trygghet och skapa positiva upplevelser för alla användare. Målet är att bidra till ett breddat perspektiv på hur utformningen påverkar människors upplevelser av dessa miljöer.
Saknas forskning om anläggningar
Det finns omfattande forskning om hur olika platser, såsom parkmiljöer, torg och gator, påverkar människors upplevelser och hälsa. Men när det gäller specifikt idrotts- och friluftsanläggningar är forskningen begränsad. Antologin ämnar därför fylla en viktig kunskapslucka genom att belysa hur just dessa miljöer, genom sin utformning, skulle kunna bidra till eller hämma känslan av trygghet.
Författare och målgrupp
Antologin skrivs av forskare och experter från bland annat Kungliga Tekniska högskolan, Malmö universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, samt praktiker från organisationer som Tryggare Sverige, Växtvärket och Landskapslaget. Målgruppen inkluderar kommunala tjänstepersoner, länsstyrelser, regioner, strateger, planerare, chefer, förvaltare och politiker som är involverade i utveckling och förvaltning av idrotts- och friluftsanläggningar.
Lansering under Almedalsveckan 2025
De första resultaten från arbetet kommer att presenteras under våren 2025. Den slutliga antologin lanseras under Almedalsveckan samma år.
Genom denna antologi vill vi synliggöra de viktiga frågorna kring utformning och trygghet i idrotts- och friluftsmiljöer och därigenom bidra till utvecklingen av mer hållbara, inkluderande och trygga platser för alla.
- Karin Axelsson, miljöpsykolog, Anna Lebisch & Lise Hellström, landskapsarkitekter på Landskapslaget AB
- Karl Kronkvist & Alexander Engström, bägge fil.dr, Malmö universitet
- Magnus Lindgren, kriminolog, fil.dr i psykologi, f.d. polis och generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige
- Märit Jansson, docent & Hanna Fors, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet
- Nicolas Keller, hållbarhetspedagog & Sofie Berg, landskapsarkitekt, Växtvärket Malmö
- Rebecca Rubin, arkitekt vid Arkitekturhögskolan Kungliga Tekniska högskolan och chef social hållbarhet på Hemvist