Beviljade forskningsprojekt om idrott för personer med funktionsnedsättning
- Eva Linghede, Gymnastik- och idrottshögskolan
Att röra sig på spektrat – unga autisters och ADHD:ares berättelser om idrott och rörelse
Projektet beviljas 364 000 kr för 2025
”I projektet utforskas unga autisters och ADHD:ares berättelser om idrott och rörelse från ett neurodiversitetsperspektiv. Ett perspektiv som utgår från att människors hjärnor har olika sätt att fungera, och dessa olikheter omfamnas. Kvantitativa studier visar att unga på NPF-spektrat är mindre fysiskt aktiva än neurotypiska unga. Hur unga autister och ADHD:are själva upplever idrott och rörelse vet vi betydligt mindre om. I befintlig forskning är det också en medicinskt präglad bild, där NPF beskrivs i termer av problem, som dominerar. Ökad kunskap om unga autisters och ADHD:ares upplevelser av idrott och rörelse, liksom ett problematiserande av neurotypiska normer, är avgörande för att skapa mer inkluderande idrottsmiljöer. Det kan också vara av värde för autism och ADHD-communityn.”
- Lars Kristén, Högskolan i Halmstad
Idrott för unga med funktionsnedsättning – samverkan & utveckling för ökad delaktighet & inkludering
Projektet beviljas 364 000 kr för 2025
”Forskningen påvisar att ungdomar med funktionsnedsättning har ett sämre hälsotillstånd än andra ungdomar i Sverige. Ungdomar med funktionsnedsättning är också mer inaktiva än jämnåriga kamrater. Därav följer en försämrad hälsa ur såväl fysisk som psykisk och social aspekt. Ofta är träningen i olika idrottsföreningar inte fullt ut anpassad till dessa ungdomar med ökad risk för exkludering, en försämrad hälsa, tendenser till mobbning. Kunskapen om hanteringen av dessa frågor är begränsad. Projektet vill bidra till att öka inkludering och delaktighet inom idrottsrörelsen för ungdomar med funktionsnedsättning genom en samverkan mellan olika samhällsaktörer. Projektet genomförs med idrottsföreningar i ett aktionsforskningsprojekt genom workshops och analys av insamlat material.”
- Kristina Fagher, Lunds universitet
Skador och sjukdomar hos svenska elitidrottare inom parasport – en prospektiv studie över 5 år
Projektet beviljas 360 000 kr för 2025
”Att delta i idrott utsätter alla deltagare för risken att ådra sig idrottsskador och sjukdomar. Hos idrottare utan funktionsnedsättning genomför man regelbundet epidemiologiska studier för att utifrån dessa utveckla förebyggande program. Inom parasport finns det dock få studier kring idrottares hälsa, och de få studier som finns tyder på att paraidrottare rapporterar en högre incidens av idrottsskador jämfört med idrottare utan funktionsnedsättning. Att kunna delta i idrott på ett säkert sätt bör vara en rättighet för alla. Liksom personer med funktionsnedsättning generellt är paraidrottare en understuderad grupp i medicinsk forskning. Syftet med här projektet är att öka kunskapen kring paraidrottares hälsa för att på sikt kunna utveckla förebyggande strategier.”
- Yves Vanlandewyck, Gymnastik- och idrottshögskolan
Klassificering i 3x3 basket för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning
Projektet beviljas 285 000 kr för 2025
"Tävlingar på högsta elitnivå är viktigt för idrottens tillväxt och idrottarnas sociala identitet och status. Inom Paralympics finns i dag endast 3 av 22 sporter där idrottare med intellektuell funktionsnedsättning kan delta. För att öka jämlikheten har VIRTUS, det internationella idrottsförbundet för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning, valt 3x3 basket till att bli den första lagidrotten för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning i Paralympics. För att idrotten ska inkluderas krävs att det finns ett klassificeringssystem som kan bedöma behörighet att delta på ett säkert sätt. Syftet med denna forskningsstudie är att utveckla ett test av idrottarnas beslutfattandekapacitet, det vill säga hur idrottarens funktionsnedsättning påverkar prestationen i basket. Studien kommer att genomföras av vårt internationella forskningsteam tillsammans med VIRTUS."
- Bidrag tilldelas dessutom Svenskt Nätverk för Anpassad Fysisk Aktivitet (SNAFA)
Organisationen får 55 000 kr för 2025.
Pågående forskningssatsning på idrott och funktionsnedsättningar
För år 2024 gjorde CIF en extra forskningssatsning på en miljon kronor inom området "idrott för personer med funktionsnedsättning". Här är alla projekt som fått bidrag inom den satsningen.
Följ länkarna och läs mer om projekten:
- Biomekaniska riskfaktorer för trycksår under rullstolskörning hos rullstolsidrottare
- Idrott för unga med funktionsnedsättning – samverkan och utveckling för ökad delaktighet och inkludering
- Att mäta fysisk kapacitet och självkänsla hos barn och unga med cerebral pares
- Bättre idrott i förening för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning
- IMU-sensor för analys av prestation inom rullstolsidrott från ett tränar och klassificerarperspektiv
- Jag klarar det! Främja fysisk aktivitet och idrott hos barn med medfödda hjärtfel
- Digital träning för bättre balans – i samskapande med vuxna med intellektuell funktionsnedsättning