Skip to main content

Nyheter

Person mäter avståndet mellan bouleklot.
Nyhet
Centrum för idrottsforsknings styrelse har beslutat fördela drygt 24 miljoner kronor till svensk idrottsforskning under 2024. Bidrag går till forskningsprojekt, tjänster samt stöd till organisationer och nätverk. Ett särskilt bidrag går till forskning om idrott för personer med funktionsnedsättning.
Nyhet
Regeringen har utsett Björn O. Nilsson som ny ordförande för Centrum för idrottsforskning. Björn är disputerad biokemist, företagsledare och ämbetsman. Han har tidigare varit bland annat landshövding i Norrbottens län och ordförande för Svenska Friidrottsförbundet. Björn har också varit en framgångsrik medeldistanslöpare med flera SM-guld. Förordnandet startar vid årsskiftet.
Deltagare på ett föreningsmöte samtalar.
Pressmeddelande
En granskning av öppenheten inom svensk idrottsrörelse visar brister. Få förbund lever upp till idrottsrörelsens egen etiska kod. Två tredjedelar saknar öppen redovisning av styrelseledamöters arvoden.
– Det pågår ett viktigt arbete inom idrottsrörelsen för ökad transparens. Det främjar demokratiska beslutsprocesser och stärker trovärdigheten. Studien visar att vissa förbund har kommit längre än andra, säger Lina Wahlgren, utredare på Centrum för idrottsforskning.
Kvinna och barn tittar på en karta under orientering.
Nyhet
I din roll kommer du bland annat ansvara för att planera, förbereda och samordna CIF:s utlysning av forskningsbidrag och även analysera utfallet av varje års beredning och beslut. Ansök senast den 21 november 2023.

Se hela beskrivningen nedan.
Diskuskastaren Daniel Ståhl jublar med en guldmedalj runt halsen efter seger i VM
Nyhet
På Idrottsstatistik.se har vi samlat medaljstatistik från tidigare års stora mästerskap, OS och Paralympics. Se även jämförelser med våra nordiska grannländer.
Nyhet
I Almedalen 2023 anordnade CIF ett seminarium om idrottens och friluftslivets rumsliga förutsättningar. Se det i sin helhet här.