Uppföljning av statens stöd till idrotten
CIF gör löpande en uppföljning av statens stöd till idrotten. Det innebär att vi bevakar det statliga idrottsstödets betydelse med hjälp av ett antal indikatorer. Indikatorerna är mått på till exempel ungas idrottsaktivitet, idrottsförbundens ekonomi och jämställdheten på ledande positioner i idrottsrörelsen.
I uppföljningen ingår också fördjupningsstudier av olika aspekter på idrott och fysisk aktivitet. Regeringen beslutar om vilka fördjupningsteman CIF ska studera.
Aktuella fördjupningsteman 2024:
-
Det ideella engagemanget inom idrottsrörelsen
En fördjupad analys av hur det ideella engagemanget har utvecklats över tid, vilka utmaningar och möjligheter det innebär för idrottsrörelsen.
-
Idrottsrörelsens tillgång till idrottsanläggningar
En övergripande kartläggning och analys av idrottsrörelsens tillgång till idrottsanläggningar. Främst inom kommunala skolfastigheter.
Uppdragen ska redovisas för regeringen senast 15 mars 2025. Mer information om regeringsuppdragen.
Kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer
Regeringen bedömer att det finns ett behov av fler och mer ändamålsenliga anläggningar och utemiljöer för fysisk aktivitet. I april 2022 fick CIF därför uppdraget att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid. CIF har nu utformat ett förslag till kunskapsplattform i dialog med andra aktörer, bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv, Sveriges Kommuner och Regioner, Boverket och Folkhälsomyndigheten. Förslaget innehåller även en analys av det ekonomiska stödet till anläggningar och utemiljöer, och en beskrivning av hur frågan hanteras i andra nordiska länder. Mer om kunskapsplattformen och den rapport som redovisades för regeringen i mars 2023.
Uppföljning av funktionshinderspolitiken
Alla i Sverige ska ha möjlighet att idrotta och motionera. Det är ett av målen med statsbidraget till idrotten. Personer med funktionsnedsättning deltar i liten utsträckning i organiserad idrott. CIF har därför fått uppdraget att följa upp den del av funktionshinderspolitiken som rör idrottsfrågor. Arbetet ska utgå från:
- Det nationella målet för funktionshinderspolitiken
- Regeringens strategi för systematisk uppföljning under 2021–2031
Just nu pågår ett arbete med att utveckla relevanta indikatorer för uppföljningen. En rapport om CIF:s arbete under de första 1,5 åren publicerades i mars 2024:
2024 – Elitidrottens villkor och förutsättningar
2023 – Förebyggande av mäns våld mot kvinnor & Idrottens roll för minskad segregation
2022 – Coronapandemins effekter & Idrottsanläggningar och andra utemiljöer
2021 – Trygg och trovärdig idrott
2020 – Barnrättsperspektivet i idrotten
2019 – Jämlikhet
2018 – Jämställdhet
2017 – Aktiva och inaktiva barn och ungdomar
2016 – Demokratisk fostran och delaktighet
2015 – Möjligheten att utöva idrott och motion
2014 – Etiken inom idrotten
2013 – Vad som får unga att fortsätta idrotta
2012 – Svenska elitidrottssystemet & Delaktighet och etnisk mångfald
2011 – Barns rättigheter i idrotten