Skip to main content

Simhallar och hållbarhet i fokus för CIF:s extra forskningssatsning

28 november 2024
Nyhet
Centrum för idrottsforskning satsar närmare en miljon kronor extra på forskning inom området ”Platser för idrott och friluftsliv”. Två projekt tilldelas bidrag för 2025. Satsningen är en del av CIF:s uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för idrotts- och friluftsanläggningar i Sverige.
Interiör bild på Pontusbadet i Luleå. Stora fönster och ljus träpanel i taket.
Foto: Bildbyrån

Det extra forskningsbidraget tilldelas:

  • Erik Hansson, Uppsala universitet

    I projektet "Vad ska vi ta oss till med simhallarna?: En studie av en byggnad mellan lyx och nödvändighet" ska Erik Hansson undersöka hur kommunala simhallar produceras och reproduceras som både fysiska byggnader och sociala platser i Sverige. Projektet vill förstå simhallarnas roll och betydelse ur ett mångfasetterat perspektiv, med fokus på deras samhälleliga utmaningar och möjligheter.

  • Daniel Svensson, Malmö universitet

    "Mellan naturlighet och konstgjordhet: Meningsskapande logiker i platser för idrott och friluftsliv" är ett projekt som ska undersöka idrotter som traditionellt sett har bedrivits utomhus (längdskidor, kajak och simning). I dag kan dessa idrotter även utövas i specialbyggda inomhusanläggningar. Målet är att ta fram en modell för hur olika idrotter kan förstås gällande graden av naturlighet och konstgjordhet, respektive graden av sportifiering. I förlängningen kan sådan kunskap bidra till ett mer hållbart utformande av platser för idrott och friluftsliv.

Om satsningen på platser för idrott och friluftsliv

CIF:s extra forskningssatsning är en del av vårt uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för idrotts- och friluftsanläggningar i Sverige. Utlysningen har riktat sig till forskningsprojekt med frågeställningar om planering, gestaltning, styrning och nyttjande av alla typer av platser för idrott och friluftsliv. Syftet är att projekten ska höja kunskapen om hur platsen inverkar på möjligheten att nå såväl breda som nya grupper av idrotts-, motions- och friluftslivsutövare. Projekten ska utgå från ett folkhälsoperspektiv och principen om universell utformning, samt ha ett innovativt förhållningssätt. 

Ansökningarna om extra forskningsbidrag till studier om platser för idrott och friluftsliv har genomgått CIF:s ordinarie kvalitetsbedömning.

Om Center för idrotts- och friluftsanläggningar

Centrum för idrottsforskning har regeringens uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för idrotts- och friluftsanläggningar i Sverige. Arbetet pågår under namnet Center för idrotts- och friluftsanläggningar (CIFA). Läs mer om CIFA:s arbete.