Chalmers satsar på sportteknologi

11 mars, 2014

Materialet kan vara skillnaden mellan en medalj och en placering längre ner i resultatlistan. Trots det är okunskapen om både material och teknik stor bland idrottare. Det hävdar forskare på Chalmers, som satsar på idrottsforskning och bjuder in idrotten att vara med.

Hur minimerar man vattenmotståndet hos en segelbåt? Hur mycket kolfiber går det att använda i en stavhopsstav utan att den blir farlig? Hur mäter man EKG på hästar? Vilken startteknik är den mest effektiva i simning? Det är några av de frågor som forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg arbetar med inom projektet Sport & teknologi. Christian Finnsgård, forskare i logistik, anser att tränare och idrottare ofta utgår från vad de tror är rätt och inte från vetenskapliga resultat.

– En simmare kanske bygger upp en karriär på att göra likadant som vinnaren i OS. I fyra år tränar han dagligen på just det, som vi med hjälp av rörelseanalyser kan se är fel på bara några minuter. Med god ingenjörskunskap kan man ju ta fram detta, istället för att simtränaren säger att ”du ska starta så här för det vet jag är snabbt, det har jag sett på OS”.

Läs hela reportaget om Chalmers sportteknologi

 

Taggar:
Publicerad i Nyheter