CIF ska analysera jämställdheten inom idrotten

Foto: Bildbyrån

28 december, 2016

Regeringen har gett Centrum för idrottsforskning i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av jämställdheten inom idrotten. CIF ska bland annat undersöka hur olika idrotters utformning påverkar könsfördelningen bland aktiva och ledare.

Centrum för idrottsforskning ska kartlägga de idrotter som har en stor andel män och stor andel kvinnor, och jämföra dem med idrotter med jämnare könsfördelning bland aktiva och ledare. Analysen ska också omfatta hur resurser fördelas mellan mäns och kvinnors idrottande och motionerande, med särskilt fokus på barn- och ungdomsidrotten.

– Det är mycket positivt att CIF får ett uppdrag att analysera jämställdhetsfrågor inom idrotten. En viktig fråga är givetvis hur resurser fördelas mellan flickor och pojkar, både i barn- och ungdomsidrotten och på elitnivå. Men det är också viktigt att fördjupa vår förståelse för de mekanismer som gör att vissa idrotter uppfattas som mer eller mindre manliga eller kvinnliga. Målet med statens idrottspolitik är att idrotten ska vara lika tillgänglig för alla, och då får inte individers möjligheter och resurser begränsas på grund av föreställningar om genus, säger Johan R Norberg, utredare på CIF.

– Målet är att alla ska ha lika förutsättningar för att idrotta och motionera. Inte minst ska tjejer och killar ha samma möjligheter, och nu vill vi veta mer om varför det inte är så, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

CIF ska presentera analysen för regeringen senast den 15 maj 2018. Analysen ingår i Centrum för idrottsforsknings årliga uppdrag att följa upp statens stöd till idrotten.

Taggar: ,
Publicerad i Nyheter, Nyheter - startsida