En av Sveriges främsta idrottsforskare har avlidit

29 september, 2014

Bengt Saltin. Foto: Christine Dartsch

Professor Bengt Saltin har som tidigare meddelats avlidit 79 år gammal. Vår sorg och saknad är stor. Vi minns alla Bengt. Vi minns honom för hans insatser för, och bidrag till, forskningen, idrotten och till det vetenskapliga samtalet. Vi minns honom för hans kunskap, djärvhet och skarpa tanke. Vi minns honom för hans brinnande engagemang och varma personlighet. Hans integritet var beundransvärd och hans kompetens och engagemang stod alltid till förfogande. Han byggde broar och han var alltid konstruktiv och positiv. Vi minns också Bengt som den stora initiativtagaren, genomföraren och förverkligaren av betydande idrottsliga forskningsmiljöer och forskningssamarbeten. Det bär vi med oss.

Bengt Saltin var föreståndare för Centrum för idrottsforskning åren 1991-1994. I samband med Bengt Saltins 75-årsdag publicerade Svensk Idrottsforskning en längre intervju med Bengt.

Bengt Saltin var under sin tid som föreståndare, initiativtagare till CIF:s tidskrift Svensk Idrottsforskning. Läs Bengts visioner om Centrum för idrottsforskning i första numret av Svensk Idrottsforskning nr 1/1992.

Läs mer på vår webbplats

Läs intervjun med Bengt Saltin 75 år

Läs första numret av Svensk Idrottsforskning

 

Publicerad i Nyheter