Skip to main content

Uppdrag till CIF: Öka kunskapen om NPF i idrotten

14 april 2025
Nyhet
Alltför många barn och unga med NPF upplever att de exkluderas från idrott. Regeringen ger CIF i uppdrag att stärka forskningen och fylla i kunskapsluckor. Samtidigt presenterar CIF årets uppföljning av funktionshinderspolitiken.
Flickor hoppar och täcker skott i handboll.
Foto: Bildbyrån

Många barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har svårt att passa in i en idrottsförening. Kunskapen hos tränare och ledare ofta är begränsad, vilket leder till missförstånd och felaktigt bemötande, konstaterar regeringen.

Pengar till forskning om NPF

Idrott och fysisk aktivitet är extra viktigt för barn och unga med till exempel autism eller adhd. Det bidrar till social gemenskap, ökad uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Regeringen ger därför Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att stärka forskningen om idrott för personer med NPF. CIF ska utlysa forskningsmedel och samarbeta med olika organisationer för att öka kunskapen inom området. 

Många slutar, eller börjar aldrig, med aktiviteter för att kraven upplevs för höga eller för att de inte får det stöd de behöver för att komma till sin rätt. Satsningarna som nu genomförs ska bidra till att skapa en mer inkluderande och tillgänglig miljö i idrotten och friluftslivet. Det är centralt att föreningslivet är tillgängligt och öppet för alla, säger socialminister Jakob Forssmed.

I mars 2028 ska CIF slutrapportera uppdraget till regeringen. Delrapporter ska redovisas i mars 2026 respektive 2027. Budgeten för 2025 är 2 miljoner kronor.

Få NPF-insatser inom idrottsrörelsen visar ny CIF-rapport

Idrott och NPF är även en viktig del av CIF:s årliga uppföljning av funktionshinderspolitiken inom idrottsområdet. Rapporten för 2024 års uppföljning visar bland annat att idrottsrörelsens insatser är begränsade i frågan om idrott för personer med NPF. 

Det finns både praktiska och etiska utmaningar. Idrottsrörelsen har exempelvis en klassificering av funktionsnedsättningar som endast delvis omfattar NPF. NPF omfattar en rad olika kognitiva och sociala svårigheter. Dessutom har långt ifrån alla med problematik en diagnos. Det är dock angeläget att idrottsrörelsen fortsätter arbeta aktivt med att möta personer med NPF, konstaterar CIF i rapporten.

Andra viktiga resultat från rapporten:

  • Personer med funktionsnedsättning idrottar i mindre än den övriga befolkningen. Coronapandemin drabbade den här gruppen särskilt hårt. Därefter har det skett en återhämtning, men aktivitetsnivåerna är alltjämt länge än innan pandemin.
  • Idrottsrörelsen arbetar aktivt med paraidrott och idrott för personer med funktionsnedsättning. SISU Idrottsutbildarna, Svenska Parasportförbundet och idrottens distriktsorganisationer erbjuder utbildningar. Det finns även möjligheter för lokala idrottsföreningar att söka ekonomiskt stöd för verksamhet för idrott för personer med funktionsnedsättning. 

Sedan 2022 har Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag av regeringen att följa upp funktionshinderspolitiken inom idrottsområdet. 

Ladda ner CIF:s uppföljningsrapport

Idrott för personer med funktionsnedsättning 2024 (pdf)
Ladda ned