Anläggningar för idrott och friluftsliv – vad kan vi lära av Danmark och övriga Norden?
Hos CIF snickras för fullt på en kunskapsplattform om anläggningar för idrott och friluftsliv. I Danmark finns sedan 1994 Lokal- och anläggningsfonden (LOA) med uppgift att stödja byggandet inom kultur, idrotts- och fritidssektorn. LOA får ofta beröm sitt nytänkande. Lyssna på ett panelsamtal om vad vi i Sverige kan lära oss av Danmark och övriga nordiska grannländer.
Inspelad under Almedalsveckan 2024.
Hållbara idrotts- och friluftsanläggningar, går det?
Intresset för idrott och friluftsliv skapar många positiva värden. Men det har även negativ klimat- och miljöpåverkan. Under Almedalsveckan arrangerade Center för idrotts- och friluftsanläggningar ett seminarium om hur vi kan anlägga platser för ett mer hållbart samhälle? Forskare och företrädare för Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Klimatpsykologerna deltog.
Inspelad under Almedalsveckan 2024.
Fritidens rumsliga förutsättningar – en fråga om samverkan - Almedalsveckan 2024
Under Almedalsveckan 2024 i Visby arrangerade vi ett seminarium med fokus på hur samverkan kan lösa komplexa utmaningar inom planering och byggande av idrotts- och friluftsanläggningar. Deltagare på seminariet var Johannes Hedlund, strateg för välfärd och folkhälsa vid Region Sörmland, Linda Pettersson, landskapsarkitekt på Urbio, och Rasmus Ax, utvecklingschef för fritid på Kommunal Utveckling i Region Jönköping. Moderator för samtalet var Mir Grebäck von Melen från oss.
Inkluderande och mångfunktionella omklädningsrum för idrott och friluftsliv
Omklädningsrum upplevs av många som otrygga och nyttjandet sjunker. Men de kan vara en samlingsplats för spontana möten, erfarenhetsåterföring, gemenskap och reflektion. Men hur? I panelen deltog bland annat arkitekter och företrädare för fastighetsbolag och barn- och ungdomsorganisationer.
Inspelad under Almedalsveckan 2024.
Svensk elitidrott vid ett vägskäl – presentation av en regeringsrapport
Centrum för idrottsforskning har analyserat elitidrottens villkor och förutsättningar. Både svenska och internationella forskare och experter medverkar i studien. Se utredaren Johan R Norberg presentera slutsatserna och möjliga vägar framåt för svensk elitidrott.
Inspelad 16 april 2024.
Almedalen 2023: Idrottens och friluftslivets rumsliga förutsättningar – vem bryr sig?
Platsers utformning för idrott och friluftsliv är avgörande för möjligheten och viljan till fysisk aktivitet. Men vem bör bry sig? Vilka utmaningar står vi inför? Vem borde bry sig och om vad? På detta föredrag med avslutande panelsamtal under Almedalen 2023 diskuteras de utmaningar och möjligheter vi står inför.
Inspelad 30 juni 2023.
Idrottspsykologi för unga idrottare
Lägg grunden för ett framgångsrikt och hälsosamt idrottsliv. Hur kan ledare stötta unga att prestera och må bra i tävlingssituationer och under press? Lyssna till forskare i idrottspsykologi och barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet.
Del 3 i seminarieserien Bra barnidrott. Inspelad 30 november 2022.
Så ökar du ungas delaktighet i idrotten
Ungas delaktighet i idrotten behöver öka, visar forskningsrapport. Ta del av resultaten och ett spännande samtal mellan forskare och representanter från föreningar och förbund.
Del 2 i seminarieserien Bra barnidrott. Inspelad 28 september 2022.
Bygg barns inre motivation – föreläsning Sanna Nordin Bates
Förbund, föreningar och ledare behöver arbeta aktivt för att skapa och bibehålla lusten hos unga. Hur gör man det praktiskt för att få fler att fortsätta längre med sin idrott?
Del 1 i seminarieserien Bra barnidrott. Inspelad 8 juni 2022.
Se hela seminariet i en otextad version.
Idrottsanläggningar i dag och i morgon – sammanfattning
Behovet av idrottsanläggningar är en het idrottspolitisk fråga. Går det att bygga anläggningar för både föreningar och motionärer? Ny rapport från CIF ger perspektiv och djup i anläggningsfrågan. Se CIF:s utredare presentera resultaten.
Inspelad 28 april 2022.
Se hela seminariet med forskare och experter i en otextad version.
Så förebygger du osunda idrottsmiljöer för unga
Hur kan ledare, föräldrar, föreningar och förbund få syn på, förstå, förändra och förebygga osunda idrottsmiljöer?
Inspelad 18 november 2021.
Svenska idrottsledare på den internationella arenan – Hundratals svenska idrottsledare har uppdrag i internationella idrottsförbund. Hur ser deras förutsättningar ut, hur når de framgång och vad möter de för utmaningar?