Skip to main content

Så bedöms din ansökan

Centrum för idrottsforskning använder sig av peer review, eller sakkunnigbedömning, för att bedöma ansökningarnas idrottsrelevans och vetenskapliga kvalitet. Peer review innebär att välmeriterade forskare inom samma eller närliggande ämnesområden granskar ansökningarna.

Det vetenskapliga rådet gör den vetenskapliga bedömningen av de ansökningar om forskningsbidrag som inkommer till Centrum för idrottsforskning. Rådet har tolv ledamöter som utses av styrelsen efter samråd med Vetenskapsrådet. Ledamöterna är indelade i tre olika beredningsgrupper. Tillsammans täcker de med sin expertis relevanta ämnesområden inom CIF:s breda definition av idrottsforskning. Om ledamöterna anser att de inte besitter den kompetens som krävs för att granska en viss ansökan anlitas externa granskare.

Varje ansökan bedöms och granskas av alla fyra granskare i en beredningsgrupp, om inte jäv föreligger. Granskare som har jäv deltar inte i granskning av ansökan. Om mer än två av granskarna i en beredningsgrupp har anmält jäv anlitas en extern granskare.

Läs mer om hur ledamöterna utses och vilka som ingår i det vetenskapliga rådet.

Så undviks jäv

Jäv ska undvikas i alla situationer. Centrum för idrottsforskning har beslutat om riktlinjer för jäv. De gäller för ledamöter i både styrelsen och det vetenskapliga rådet. Granskare som har jäv deltar inte i granskning av ansökan. 

Bedömningskriterier

Idrottsrelevans

Beredningsgruppen bedömer först projektets idrottsrelevans. Om projektet inte uppfyller kriteriet för idrottsrelevans går inte ansökan vidare i bedömningsprocessen. Läs CIF:s definition av idrott och idrottsrelevans.

Kvalitetskriterier

Ansökningar som bedöms ha idrottsrelevans går vidare till nästa steg. Då bedömer beredningsgruppen projektet med avseende på fyra kvalitetskriterier.

Nedanstående tre kriterier bedöms var och en enligt en skala från 1 till 7: 

  • Nytänkande och originalitet
  • Vetenskaplig kvalitet
  • Huvudsökandes kompetens

Dessutom sätts ett sammanlagt betyg för dessa tre.

Det fjärde kriteriet bedöms enligt en skala 1 till 3:

  • Genomförbarhet

För "Genomförbarhet" krävs ett betyg på minst 2 för att kunna beviljas bidrag.

Betygsskalor

A. Nytänkande och originalitet (skala 1–7)
B.  Projektets vetenskapliga kvalitet (skala 1–7)
C. Huvudsökandes kompetens för projektet (skala 1–7)
D. Genomförbarhet (skala 1–3)