Skip to main content

Rapport: 5 förslag för moderna omklädningsrum

28 augusti 2024
Nyhet
Dagens omklädningsrum har ofta en rad brister. Ny rapport visar hur de konkret kan utformas för mer social gemenskap, mindre otrygghet, ökad nyttjandegrad och en större inkludering.
Illustration över hur man kan gestalta omklädningsrum.
Foto: White Arkitekter
Illustration över hur man kan gestalta moderna omklädningsrum.

Rapporten är skriven av White Arkitekter på uppdrag av Center för idrotts- och friluftsanläggningar (CIFA). Syftet är att ta reda på hur omklädningsrum kan utformas för att bättre möta dagens behov.  

Dagens omklädningsrum upplevs inte trygga och inkluderande, visar rapporten. Detta är ett resultat av exkluderande design och en oförmåga att möta moderna användares behov, vilket leder till att många undviker att använda dem. De traditionella lösningarna tar inte hänsyn till olika identiteter och behov, vilket skapar otrygga och otillgängliga miljöer för många. 

White Arkitekter presenterar därför en rad konkreta förslag för att modernisera omklädningsrummen och göra dem mer användarvänliga: 

  1. Skapa könsneutrala omklädningsrum 

    Gör det möjligt att byta om i individuella bås med låsbar dörr. Det ger ökad integritet och trygghet. Detta är särskilt viktigt i skolmiljöer och offentliga idrotts- och friluftsanläggningar där traditionella könsuppdelade omklädningsrum ofta inte möter alla besökares behov.  

  2. Bygg trygghetsfrämjande 

    Förbättra belysningen, akustiken och materialvalen för att skapa en mer positiv och inkluderande miljö. Med god gestaltning och planering kan dessa utrymmen göras mer välkomnande och trygga. Använd exempelvis varma och naturliga material, snarare än kalla och sterila ytor som ofta associeras med offentliga miljöer.  

  3. Tänk flexibilitet och flerfunktionalitet 

    Ytorna ska kunna anpassas för olika typer av aktiviteter och användare. Använd därför flexibla möbler som kan flyttas och justeras. Anpassa lösningar för personer med särskilda behov. Detta gör att omklädningsrummen kan användas för mer än bara ombyte, exempelvis som sociala samlingsplatser där människor kan umgås och dela upplevelser.  

  4. Vikten av välskötta och omhändertagna rum 

    En miljö som signalerar att den är viktig och väl underhållen kan påverka besökarnas beteende positivt. Detta kan leda till mindre skadegörelse och mer respekt för platsen. Konst och utsmyckning kan integreras i omklädningsrummen. Det ger dem en unik karaktär och identitet. 

  5. Se omklädningsrum som en del av en helhet 

    Tänk på omklädningsrummet som en central del av besökarens resa genom en idrotts- eller friluftsanläggning. Resan börjar innan omklädningsrummet och fortsätter tills besökaren lämnar platsen. För en sammanhängande upplevelse bör omklädningsrummet vara intuitivt utformat, med tydlig skyltning och logiska flöden som stöttar hela anläggningens syfte. Det är också viktigt att utformningen tar hänsyn till platsens specifika förutsättningar.

Ladda ner rapporten i två delar

Del 1. Trygga, inkluderande och mångfunktionella omklädningsrum (pdf)
Ladda ned
Del 2. Omklädning – mer för fler (pdf)
Ladda ned

Se seminarium från Almedalsveckan 2024

Inkluderande och mångfunktionella omklädningsrum för idrott och friluftsliv. Almedalsveckan 2024.