Skip to main content

Projektbidrag

Ansök senast

16 september 2024 kl. 17.00 (CET)

Område: Samtliga vetenskapsområden. Forskningen ska ha tydlig idrottsrelevans.

Söks av: Enskild forskare vid svenskt lärosäte

Medverkande: Maximalt 3 andra forskare kan medverka

Beviljas för: 1 år

Bidragsbelopp: Max 500 000 kr

Ansökningsperiod: 18 juni 2024–16 september 2024 kl. 17.00  

Bidragsbeslut publiceras: 29 november 2024

Projektperiod: 1 januari 2025–31 december 2025

Vad kan jag söka finansiering för?

Centrum för idrottsforskning (CIF) utlyser projektbidrag för idrottsrelevant forskning. Idrottsforskning kan ha sin utgångspunkt i samtliga vetenskapsområden. En ansökan ska ha tydlig idrottsrelevans för att kunna beviljas finansiering. CIF använder en bred definition av idrott. Läs definitionen av idrott

Projektbidrag får användas till att täcka driftskostnader, samt lön för huvudsökande och annan personal knutna till projektet (inklusive doktorander).

Extra medel för forskningsprojekt om platser för idrott och friluftsliv

I årets utlysning avsätter CIF totalt 1 miljoner kronor extra, till forskningsprojekt inom området planering, gestaltning, nyttjande och styrning av alla typer av platser för idrott och friluftsliv. Projekten ska syfta till att höja kunskapen om hur platsen inverkar på möjligheten att nå såväl breda som nya grupper av idrotts-, motions- och friluftslivsutövare. De ska utgå från ett folkhälsoperspektiv och principen om universell utformning, samt ha ett innovativt förhållningssätt. Samma krav på behörighet och ansökan gäller som för ordinarie projektbidrag och ansökningarna kommer att genomgå den ordinarie bedömningen.

Du som vill ansöka om de extra medlen skickar in din ansökan som en ansökan om projektbidrag. Beredningsgrupperna kommer sedan att bedöma vilka ansökningar som tillhör den extra satsningen.

De extra medlen till forskningsprojekt om platser för idrott och friluftsliv är en del i CIF:s arbete att etablera och driva en kunskapsplattform för idrotts- och friluftsanläggningar i Sverige – ett utökat regeringsuppdrag som CIF fick år 2022. 

Vem kan ansöka?

  • Huvudsökande som tidigare beviljats CIF-bidrag vars dispositionstid löpt ut ska vid ansökningstillfället ha slutrapporterat dessa projekt.
  • Huvudsökande ska ha svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen.
  • Huvudsökande ska vara anställd vid svenskt lärosäte och ska bedriva forskningen inom ramen för sin anställning.
  • Huvudsökanden ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar. Undantag görs för kliniska forskare, där medelsförvaltaren och annan arbetsgivare kan komma överens om affiliering. 
  • Pensionerade forskare kan vara huvudsökande, förutsatt en anställning på minst 20 % som seniorprofessor eller motsvarande vid ansökningstillfället.
  • Huvudsökande ska vara projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet, samt aktiv i projektet.
  • Huvudsökande ska säkerställa att forskningen är förenlig med Vetenskapsrådet krav på att forska etiskt och att en etisk prövning genomförs i de fall det krävs.
  • Tre medsökande kan ingå i ansökan och det ska framgå tydligt hur arbetet fördelas mellan huvudsökande och medsökande. 
  • Forskare kan som huvudsökande skicka in en ansökan om projektbidrag, en ansökan om postdok-tjänst och en ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande.

Hur ansöker jag?

Ansökan görs i CIF:s digitala ansökningssystem. Var ute i god tid, ha marginal för eventuella problem. Ansökan ska skrivas på engelska och signeras med BankID innan ansökningssystemet stängs. Saknar du BankID, vänligen kontakta CIF:s kansli i god tid innan sista ansökningsdag.

Läs mer om vad ansökan ska innehålla i guiden för projekt- och postdokansökningar.

Bedömning och beslut om bidrag

Ansökningarna bedöms av CIF:s vetenskapliga råd. Bedömning sker i två steg – först bedöms idrottsrelevans, därefter bedöms ansökans kvalitet. En ansökan som bedöms sakna idrottsrelevans går inte vidare för bedömning av kvalitet.

Projekt som har idrottsrelevans bedöms utifrån fyra kriterier: (a) nytänkande och originalitet, (b) projektets vetenskapliga kvalitet, (c) sökandes kompetens för projektet, (d) genomförbarhet. För bedömningen av a-c används en sjugradig skala där sju är högsta betyg. För bedömning av (d) används en tregradig skala där tre är högsta betyg. 

Beslut om bidrag fattas av styrelsen för CIF.

Läs mer om bedömningsprocess, bedömningskriterier och CIF:s vetenskapliga råd.