I Sverige är anläggningar för idrott och motion huvudsakligen ett kommunalt ansvar. Kommunerna behöver göra svåra avvägningar, enligt Centrum för idrottsforsknings rapport Idrottsanläggningar – i dag och i morgon (2022).
Ska de satsa på anläggningar och ytor för den organiserade idrottsrörelsen, eller för den stora grupp invånare som idrottar och motionerar utanför föreningsidrotten? Olika idrotter har också olika anläggningsbehov. Samtidigt kräver allt fler idrotter egna anläggningar anpassad för just deras sport. Det gör det svårare för kommunerna att tillhandahålla anläggningar för alla.
Rapporten visar vidare att det i dag saknas kunskap om vilka anläggningar som finns och hur de används. En del av strategin framåt bör vara att stärka kunskapen och forskningen om platser för idrott, i relation till medborgarnas idrotts- och motionsvanor. En andra del bör vara att stärka samverkan och dialogen mellan olika parter, till exempel över kommungränserna eller mellan staten och föreningslivet. Frågorna är alltför komplicerade för att varje kommun själv ska behöva uppfinna hjulet varje gång.
Kunskapsplattform för idrotts- och friluftsanläggningar
I april 2022 fick Centrum för idrottsforskning uppdraget av regeringen att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid.
– Vi behöver fler och bättre idrottsanläggningar för att fler ska kunna idrotta och leva ett fysiskt aktivt liv. Med det här uppdraget tar staten ett större ansvar i det arbetet, sa dåvarande idrottsminister Anders Ygeman (S).
Plattformen utvecklar, samlar och förmedlar kunskap i syfte att samhället ska nå såväl breda som nya grupper av idrotts-, motions- och friluftslivsutövare. Uppdraget genomförs i samråd med bland andra Arvsfondsdelegationen, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv, Naturvårdsverket och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Under 2024 ska CIF dessutom genomföra en övergripande kartläggning och analys av idrottsrörelsens tillgång till idrottsanläggningar. Främst inom kommunala skolfastigheter.
Arbetet med kunskapsplattformen går under namnet Center för idrotts- och fritidsanläggningar (CIFA). Läs mer om CIFA:s arbete.