Skip to main content

Anläggningar

Kunskapsområden

Kunskapen om fritidens rumsliga förutsättningar behöver utvecklas. Förändrade motionsvanor, miljö och klimat, förtätning, ökad ohälsa och andra samhälleliga trender gör det nödvändigt att ta ett helhetsgrepp vad gäller anläggandet och förvaltandet av miljöer för idrott och friluftsliv.
En regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning konstaterar att det saknas en samlad nationell strategi för framtidens anläggningar för idrott och motion.
– Enda sättet att komma vidare är att samla olika aktörer, dela med sig av kunskap och försöka hitta lösningar där olika intressen kan tillgodoses på samma gång. Det kan handla om samarbeten över kommungränserna eller mellan staten och föreningslivet, säger utredaren Johan R Norberg.
Centrum för idrottsforskning arbetar just nu med flera olika regeringsuppdrag. Här kan du ta del av information om pågående och avslutade uppdrag. Längre ner på sidan finns regeringens beslut om aktuella uppdrag i sin helhet.

Rapporter om ämnet

Omslag på rapporten om Idrottsanläggningar. Bild på trappa i fotbollsläktare
Årtal:
2022
CIF har på regeringens uppdrag genomfört en analys av förekomsten och behovet av ändamålsenliga anläggningar och utemiljöer för idrott och andra former av hälsofrämjande fysisk aktivitet.
Anläggningar
Framsida rapport
Årtal:
2022
Centrum för idrottsforskning har på regeringens uppdrag analyserat coronapandemins effekter på barn- och ungdomsidrotten. CIF:s analys från 2021 års uppföljning visar att totalt sett minskade aktivitetsnivån med tio procent under pandemins första år. Men idrotterna påverkades väldigt olika. Vissa drabbades hårt, medan andra var helt opåverkade.
Anläggningar
Aktivitetsnivåer i föreningsidrotten
Ekonomi